Husmanskost...?

Det har varit en härlig dag idag, inomhus i allafall. Minus 20 hela dagen och kylan var riktigt bitande. Tillbringade förmiddagen inne och så kom Emma & Hans förbi och åt lunch med mig!
Åkte sedan med Hans till Bollnäs där han köpte en jättefin BMW, som jag ska få äran att döpa. Blev också ett snabbt besök på rean efter mellandags rean, där det återigen fyndades... Mitt konto börjar bli aningen tomt, men så blir det löning imorgon och vips! ;)

Efter bilköpet firade vi med middag i Arbrå.
Bakom oss vid ett bord satt fyra holländare och diskuterade glatt om vår svenska meny! Så vände de sig till oss och frågade , "Excuse me, do you speak english"? Javisst, log jag :)
"We saw a sign outside, and now we wonder- husmanskost, what´s that?"
Jaaa, det är frågan.. Hur förklarar man det.. HUSMANSKOST. Vad är det egentligen? Jag försökte säga att det var svensk mat. Men bet mig raskt i tungan. VAD ÄR SVENSK MAT?
Vi diskuterade en stund om detta och Emma radade upp exemplen efter varandra...
Ja, men du vet- lasagne, köttbullar, potatismos, köttfärsås. Vanlig lunch mat!
Lasagne är grekisk, lika så den klassiksa grekiska salladen- förstås. Pizza och pasta är båda italienare. Fisk? Är det norskt, kanske? Grytor har ofta en touch av asien och ris äter man i Kina.
Om äkta svensk husmanskost är pannbiff, korvstroganof, palt och fläsk, ärtsoppa och sill. Jaaa, då tror jag hellre att jag låter det tyska blodet rinna fritt i mina ådror.
Jag skäms nästan över att jag inte vet exakt vad som är husmanskost, och skäms ännu mer över att jag inte kan förklara det på svenska.
Efter att ha gestikulerat och förklarat lite förstrött sken holländaren upp!
"well, I take two HUSMANSKOST".
Jag fnissade för mig själv, husmanskost är inte en ensam rätt, det vet jag ju i allafall! :)

/K

snurriga tanter

Jag har totalt ändrat mina sömnvanor. Kliver alltid upp före 7 numera, även då jag är ledig. Eller åtminstonde , när jag tror att jag är ledig. (I min sits vet man aldrig ... ) O det är så skönt, man blir automatiskt trött runt tio och dessutom hinner man med väldigt mycket om dagarna.
Idag har jag sorterat bland mina papper.. Skapat ytterligare en pärm, för arbete och a-kassa. Fyllde den rätt snabbt och ckockades över hur många papper jag tidigare släpat runt på!

Kikade på tre lägenheter idag och när jag nästan bestämt mig ringde ljusdalshem och sa att den lägenheten jag ville ha från början var ledig på nytt. Tanten som strulat i nära tre veckor och slutligen bestämt sig hade tydligen ändrat sig.. Ja, herregud. Nu står den till mitt förfogande i allafall, och lika så fyra andra. Jag kan bara välja och vraka och bada i lägenheter :)

Kiropratorn slet och drog i stackars pållen i lördags och därefter ordinerades han vila några dagar.. idag har jag skrittat honom 40 minuter och snart är vi fit for fight igen!

Nu ska jag slå ikull mig i sängen med mina två lurviga skönheter :)
/K


Freedag

Med längtan till nästa lördag sitter jag här, i den utslitna soffan i sherwood. Hästen är motionerad, hundarna har fått promenad och själv sprang jag tills jag fick håll.
Har jobbat i Bollnäs idag, vilket gick helt okej :)
Jag blev utan lägenhet, tanten före mig norpade den framför näsan på mig. Jag blev uppriktigt sagt pissed off. Men som den mesiga tönt jag är lät jag förstående och lyckades till och med le i telefonen.
Förstår inte vad det är för fel på mig och telefon samtal.. Om jag ler i telefonen, det ser väl för sjutton inte den jag pratar med? När någon ringer mitt i natten och ber om ursäkt säger jag alltid att jag är vaken. Vem fan ligger vaken klockan 3 på natten en vanlig vardag när jobbet börjar 7? Kan jag sluta vara sådan telefonmes? Jag blir trött på mig själv!!

För övrigt börjar jag bli mer och mer kompis med min kropp. Det känns väldigt bra :) Är inte längre missnöjd över mina skavanker, utan har konstaterat att utan dem är det ju inte jag.

Imorgon börjar jag klockan sex och alldeles snart kryper jag till kojs :)

/K


Hudik

Ledig dag nummer 2, det känns ovanligt, men bra. Nu är jag uppvilad och redo för mer jobb. Till helgen blir jag på nytorp och ska mocka bajs och rida hästar :) skön omväxling mot vården!
Dagen har spenderats i Hudiksvall med Carro o Annelie. Jag är mest förvånad över hur skönt det kan vara att göra av med pengar. Ingenting går upp emot att shoppa som en idiot på rea. Dock blir det nu köpstopp tills den dagen då jag inte längre har något att dra på mig.. (Lär ju dröja , för nu minsann är garderoben överfull!!)
Inhandlade även gardiner till lägenheten jag inte ens har.

Ljusdalshem börjar gå mig på nerverna.. Eller rättare sagt den sega tanten som står före mig på lägenheten.. I måndags skulle jag fått besked om jag skulle få lägenheten eller inte. Ringde halvtimmen före stängning, något förvirrad över att ingen hört av sig. De ursäktar och talar då om att "damen" som står som nummer ett inte förståt att hon skulle titta på lägenheten innan..
Jag frågar mig då hur man kan missa Vänligen kontakta mr.X för visning. Tel nr: 000-000 00 00. Ja, det finns då folk till allt. Min handläggare lovade att höra av sig under torsdagen för att ge mig besked om lägenheten. Tio minuter innan växeln stängde ringde jag och undrade hur tanten ställt sig till saken. Ville hon ha lägenheten eller kunde jag möjligtvis flytta in? De hade då inte fått något svar, utan skulle kontakta mig imorgon.. En hel vecka senare än vad som bestämts.

Jag börjar helt ärligt att bli trött på att vänta. Jag vill gärna veta om jag ska flytta om en vecka eller om jag ska vara mammbo livet ut!!

Jag börjar också bli lite stressad över att ha tre jobb. Alltid lika glad och tacksam när de ringer, alltid lika glad och tacksam över att jag får jobba. Ännu gladare över att jag får ihop till heltid, trots pyssel i kalendern! :) MEN, gott folk. Det har en baksida också. Som idag. Jag har väntat hela veckan lång på att bli väckt och inringd på jobb nr 1. Det har varit tyst på luren och jag har jobbat två dagar i Arbrå. Idag när jag för en gångs skull vågar planera, då ringer de minsann. Jag tvingas tacka nej och rullar mot Hudik. Väl framme i staden ringer de igen och frågar om jag kan jobba helgen.. Tvingas tacka nej och talar om att jag ska jobba på Nytorp.. SUCK. Jag vill verkligen inte tacka nej.. Jag hatar det och är rädd att de inte ska ringa igen. Men vad gör man? Jag vill ju inte tacka nej till de andra jobben heller, när jag blir erbjuden. Det är skönt med framförhållning, men det sabbar ibland. Som när man tvingas tacka nej, till exempel. Jag tror att jag ska klona mig och bli arbetsnarkomna. Det skulle passa mig alldles perfekt :D

/K

 


En bra dag !

Dagen började fint med en härlig sovmorgon, sedan skulle hästarna ut i solen och avnjuta sin dagliga buffé!
Solen sken hela dagen lång och jag passade på att ta en helt underbar promenad med Sara o Diva. Självklart dök en otrevlig gubbe upp och sabbade promenadens första halva genom att få ett vredesutbrott över att Diva är rottweiler. Diva gick kopplad och Twiggy lös, men trots det verkade gubben mest vara arg på genomsnälla, glada Diva. Världen är bra orättvis.
Medan Sara försvarade sin hund efter bästa förmåga, kunde inte jag låta bli att stirra med öppen mun på gubben, vars dubbelhaka och kinder dallrade i ren upphetsning... Vissa människor kan verkligen konsten att göra ens dag :)

Efter promenaden bjöds det på gott fika och sedan stod jag för underhållningen medan resterande målade tak och väggar till den kommande babyns sovrum. Kommer bli så fint till den lille, hoppas han uppskattar det !
Som avslut fyndade jag o Sofia på loppis innan vi åt middag med Jonis .

Väl hemma i Sherwoodskogen blev det en tripp till ridhuset för lite dressyr med Pozack, som var riktigt fin i mellan åt! :)

Idag klarade lillebror körkortet, är så glad för hans skull. Jag minns själv hur det var när jag klarade körkortet och fick åka hem alldeles själv i min alldeles egna bil. Det var magiskt. Enda tills jag hamnade i en kilometer lång bilkö bakom plogbilen, för självklart var det snöstorm den 28 december 2009, när jag körde upp i Bollnäs... o mitt i den sakkande bilkön kom ett flertal brandbilar med blå ljus och sirener, de tog sig knappt förbi bilkön och mötande jul och nyårs firare, så jag gjorde en avstickare på en buss ficka och släppte förbi dem alla. Till sist hamnade jag sist i den långa bilkön.. Men lika glad för det var jag, för där satt jag- alldeles ensam i min alldeles egna bil, för första gången!

Imorgon ska jag o Carro göra Hudik!
/K


SEMELTIDER

Från och med idag börjar min semeldiet.. jag kommer i vanlig ordning att frossa och försöka äta så många semlor jag orkar till fettisdagen (då när alla vanliga svennsons äter en och är nöjda till nästa fettisdag....).
Jag älskar verkligen kombinationen, mandelmassa, grädde och kardemumma kryddat bröd.. mm, det är så gott att det redan dryper i mitt svalg!
Medan jag var i Bollnäs och gjorde ett kvällspass bakade mamma semelbröd, så alldeles , alldeles snart börjar semeldieten. Jag kan knappt bärga mig!

Idag har Pozack fått joggat runt byn och galopperat av sig i snön på det som en gång var min ridbana.. Innan vintern gjorde hårt intrång på den och fyllde den med kritvit äckel-snö.
Han var så nöjd så, och jag lycklig över att min fyrbente äntligen fått lite söndagsmotion!

Helgen har tagit slut på ett naffs och imorgon börjar en ny vecka. I fredags jobbade jag kväll i Bollnäs och besökte sedan Stina för lite skvaller och mys. När jag vaknade på lördagsmorgonen och kollade temperaturen kröp jag kvickt ner i bädden igen och läste ut en hel bok. Så eländigt kändes det att gå upp när det var minus 20 utanför! Därefter blev det jobb i järvsö, fick ställa in både tjejkvällen och danskvällen i Hudik. Vad gör man inte för lite jobb, jag är så tacksam! :)
Hann med att äta tacos med brudarna på min middagsrast och när jag slutat åkte jag o mös hos Maria.
Söndag betyder sovmorgon för den som ska jobba kväll. Och ja. Helgen har verligen tagit slut innan jag ens hann känna att det var helg! Knepigt, men tiden får gärna gå så här fort till och med april. Sen ska jag tat lugnt o njuta vår och sommar, så de så :)

Imorgon ska jag jobba i arbrå, kör stenhårt på den där "jag är ett frilansande vårdbiträdes- grejen". Till helgen blir det jobb på Nytorp och jag ska lukta häst mest hela helgen är planen!
Det är ungefär vad jag vet. Förutom att jag har en date med Sara :)

NU-SEMLA!
/K

SOL

Det finns ingenting här i livet som får mig att må så bra som solen! Det är helt underbart, jag känner att jag sitter och småler för mig själv här i köket i Sherwood. Det är så fint med sol, det blir så varmt med sol och allting får ett annat uteende med lite sol. Tänk vad lite sol kan göra... Det kan göra hela min dag!
:)
Har precis varit ute på en timmas promenad med de tre lurviga, de njöt förhoppningsvis lika mycket som mig av solskenspromenaden :) Trots att det är 17 minus ute så känns det inte lika hårt med thermobyxor och sol!
Till och med hästarna ser glada ut i solen! De ler med sina bländande vita tänder mellan hö tuggorna.
Beställer många soliga dagar till i dessa kalla , dystra vintermånader. Jag beställer dem helt utan ångerrätt. För sol, det vill jag banne mig ha!

Igår besökte jag Ljusdal, gjorde några ärenden till A.kassan, strosade med Emma och lunchade sedan med henne o Hans. Därefter var vi kreativa och ägnade oss åt kortspel innan det blev dags för mig att åka hem till Sherwoodskogen. Väl hemma fick jag sedan påhälsning av Hanna, Maria o Adam. Alltid trevligt med lite besök!

Nu ska jag göra mig ordning och bege mig till Bollnäs. Uträta lite ärenden och sedan ska jag jobba kväll. Om jag hittar till arbetsplatsen vill säga. Inte lät att vara " rund hoppande timvikarie", inte :)

Ha en underbar fredag!
/K


våga, bil, vår

Igår blev det Hudksvall tur och retur med snälla, söta, rara Maria som sällskap! Hade hittat en säng på blocket och kände att jag verkligen ville ha den, så jag lånade ihop släpvagn, sällskap och lite mod! Sen bar det av till Idenor. Hade fått bannor av mor att absolut inte kasta mig iväg eftersom jag inte har backat särskilt mycket med släp. Skam den som ger sig. Jag åkte ändå, vad skulle jag göra när ingen annan hade tid att hjälpa mig? Känns så dumt att be om hjälp för sådant man faktikst kan fixa själv. Och visst, det gick hellre än bra, men utan några större olyckor kom vi slutligen hem, en säng rikare!
Köpte en soffa av Sara och TVn är grejad. Nu fattas snart bara lägenheten.. (haha)
Med mitt fanabla flyt lär jag absolut inte få den jag vill ha. Som jag från början faktikst fick, men som jag sedan hamnade som 3a i kö på... Och HUR lyckas man med det? Jo... det räcker med att bara vara mig, vet ni.
Allt löser sig oftast till det bästa för mig. Men aldrig tycks de ske problemfritt...

Nu är bilen lagad, godkänd och inget körförbud inträder alltså imorgon. Puh!
Nils ser nu vackrare ut än någonsin med nybytt vindruta, nya strålkastarglas, nytt batteri, nya vindrutetorkare, en fungerande ABS, och orostade bromsrör. Jag själv är elva tusen kronor fattigare, men tacksam att jag har bil.. För utan den skulle jag inte förflytta mig en meter utanför Sherwoodskogen, och det är en hemsk tanke det.

Idag fick jag starka vårkänslor och tanken på att vi är inne på årets andra vecka gör mig mörkrädd. Jag vill ha vår, ljus och värme NU, NU, NU! Imorse hörde jag en fågelkvittra när jag släppte ut hästarna. Strax därefter insåg jag att den lurvigaste av våra två pållar löser vinterpäls på riktigt... DET är ett äkta vårtecken det! Mot eftermiddagen tyckte jag att det var ljust aningen längre och det tändes ett litet hopp i mig! Låt tiden gå fort så kan vi pausa i maj, please?

Igår blev det kvällsåk i slalombacken och det var alldeles för länge sedan och alldeles för roligt! :) Ingen träningsvärk, men lite skav av pjäxorna..
Nu ska jag tvätta mitt hår noga innan jag ska på date med john blund. Vet inte om han uppskattar att man luktar häst & ponny om hårtestarna?
/K

bojkottar a-kassan!

Igår fick min lillebror hem ett brev från försäkringskassan... Han öppnade ivirigt och förstod att det innehöll hans kommande ersättning från dem. När han läst igenom brevet talade han om att han skulle få 135 kronor per dag då han går arbetslös.
Jag själv får 136 kronor om dagen om jag är arbetslös. Enda skillnaden är att jag har jobbat så mycket jag har kunnat de senaste sex åren. Trots att jag har gått i skolan har jag arbetat på lov och helger. Då jag inte är ansluten till någon a-kassa får jag ett så kallat "grundbelopp". Det som avgör min ersättning är hur mycket jag jobbat det senaste året. Från augusti 2009 till samma månad 2010. Genomsnittligen har jag under denna period arbetat 35 timmar/vecka och får då en ersättning på 200 kronor/dag. 40 kronor ska sedan betalas i skatt och 24 kronor i avgift till a-kassan eftersom jag inte tillhört någon a-kassa när jag arbetat. Det som blir kvar är 136 ynka kronor....

Min lillebror har samma ersättning som mig, förutom att han under sina snart 20 år haft 2 anställningar. Ett sommarjobb på sex veckor och en två veckor lång anställning åt ett bemanningföretag.
Jag kan inte låta bli att bli avundsjuk, förbannad och inte minst så känner jag mig jävligt förnedrad. Det senaste året har jag jobbat och slitit häcken av mig! Trots detta har jag samma ersättning som min lata bror som tillbringar all sin vakna tid åt att glo rakt in i data skärmen. När han inte glor in i data skärmen tittar han på film, sover och äter mat. Han söker ungefär noll jobb i veckan och går på nästan alla möten genom arbetsförmedlingen.
Jag vet att världen är en orättvis plats, men nu är måttet rågat!!!
Vem är det som bestämmer att det ska vara så här?

Nu har jag sådan tur att jag får jobba så mycket att jag inte behöver använda mig av a-kassans fruktansvärt låga ersättning. I december jobbade jag över 200 timmar och första veckan i januari har jag avverkat 50. Jag får allt som oftast ihop fler timmar än vad som anses som heltid, men eftersom jag inte har någon fast anställning kan detta ändra sig mycket snabbt.
Jag har haft anställning på 9 olika arbetsplatser, jobbat varje sommar sedan jag var 15 år, haft arbete sedan jag tog studenten våren 2009.... OCH DET ÄR INTE VÄRT NÅGONTING??
Tydligen räcker (-dåliga betyg, -ingen arbetslivserfarenhet, -åtta veckors jobb i fabrik, -ingen social kompetens alls och -ett oaktivt sökande av arbete) långt för att få samma ersättning!!!
 
Det här gör mig verkligen så himla förbannad.
A-kassan, in my dreams!!!
/K


Livet

Jag tror att livet är som en lång, spiralformad trappa... Varje steg är en del av den mänskliga mognadsprocessen, varje kliv en del av livet. Ibland tar man några steg bakåt och det kan hända att man ramlar och faller hårt. Vissa av trapporna är så långa att de finns en hiss bredvid, det finns alltid ett handtag att hålla i och somliga trappsteg har vackert marmor golv.

Insåg just att jag verkligen har tagit ett högt kliv i min trappa. Att jag mer än någonsin står för den jag är, för vad jag tycker och vad jag inte accepterar.
Nyårsafton var en spännande och berikande kväll. Fler människor än vad jag vågat tro sjönk som stenar i mina ögon. Samtidigt som andra visade sig vara mer intressanta än vad som förutspåts.
Mitt nyårslöfte blev att jag ska göra allt som står i min makt för att få ett underbart år, även att jag ska ta det lite lugnare och försöka få mer koll på min tillvaro!
Hoppas jag inte lovat för mycket nu... men då är det bara att kliva tillbaka några trappsteg. Kanske händer det att man ramlar på vägen, faller pladdask och får ta hissen upp igen... Det visar sig! Men mina vänner ger mig vingar och det är jag tacksam för.

Till sist vill jag bara tillägga att jag hatar droger, att jag uppskattar ärlighet o att jag älskar att leva!
SO LONG/ K


2010- året som gått

Ett mycket intensivt år är nu till ända och idag inleddes ett nytt. Tiden går alldeles för fort, jag hoppas och tror att det är för att jag har så himla kul hela tiden, för att jag är omgiven av underbara människor och för att mina djur är världens bästa- helt enkelt!

I januari förra året packade jag ihop mitt liv i några resväskor och begav mig till huvudstaden för att jobba. Stannade fram till sommaren, sa sedan upp mig och flyttade hem för att börja jobba. I närheten av mina vänner, min häst, mitt dansintresse och naturen... ja, ni förstår... det är så jag trivs allra bäst :)
Jag bodde inneboende i världens underbaraste familj och när jag tänker tillbaka på tiden i huvudstaden så förstår jag egentilgen inte varför jag inte trivdes... Mitt hästintresse hade börjat svalna, men efter en halv vinter och en hel vår utan pållen så är intresset nu hetare än någonsin.

Mitt sommarvikariat tog slut i augusti, strax efter tog även den bästa sommaren slut. För i sann bemärkelse var detta verkligen den bästa sommaren. Jag njöt varenda dag och uppskattade som aldrig förr! När vikariatet var till ända sökte jag jobb i Ljusdal, fick jobbet och arbetade mig fram... Tyvärr kände jag att jag ville arbeta mer och prova något nytt, återigen packade jag mina resväskor fulla och begav mig till huvudstaden. Denna gång till en centralt belägen etta på Kungsholmen. Efter två veckor var jag dock hemma igen. Insåg någonstans att det är svårt att kombinera ett liv med häst, utan bil och lantliv i storstan.
Väl hemma har jobben avlöst varandra och sedan mitten på oktober har jag arbetat på fyra olika arbetsplatser, väääldigt ovant att bo i simeå igen, ännu mer ovant att dela kök och badrum med mor.
Med en vision om att plugga på högskolan från januari var tanken att jag skulle klara av ett mambo liv. Nu har planen återigen ändrats, då jag fortfarade är reserv till utbildningen jag vill gå. Så jag är hälsingebrud ett tag till, det är faktikst inte så illa det heller :)

Nyårsafton firades i stockholm och bjöd på en helt galen kväll med god mat, trevligt sällskap och stora mängder alkohol. Självklart gjorde jag bort mig rejält när vi skulle dricka snaps då jag drog i mig hela snappsen under första visan, medan de andra tog den på tre. Hur kunde jag veta ? Det var ju första gången för mig! De kvinnliga grabbarna i sällskapet tyckte förstås att alltsammans var väldigt roligt. Tur att man kan bjuda på sig själv så att det heter duga!

Till sist måste jag bara tillägga att jag är hel nöjd med detta kanonår och hoppas att 2011 inte gör mig besviken. Inga förhoppningar- inget missnöje. Jag är dock medveten om att det kommer att bli en underbar sommar!

God natt /K




RSS 2.0